tisdag 21 september 2010

T E K A N N O R


Klassiska färgerna brunt, svart och vitt, men formerna varierar mycket.
-------------------------------------------------------------------- 
Ä RAM A NAT E D R I C K A R EAskaffar man en tekanna eller två. Bra att ha någon i reserv om man har otur och slår sönder sin favorit. Nu har jag ett tjugotal "i reserv", men några är så fina att de bara får vara till lyst. Formerna på kannorna är fascinerande olika. Cylindriska, sfäriska, raka, bukiga, räfflade, släta... Locken är jättestora till riktigt små, handtagen i samma material som godset eller andra som trä, rotting eller metall. Färgerna är mer likartade. Antingen ljusa som vitt, beige och ockra eller mörka, mättade som svart, dovt grönt, mörkrött eller (den vanligaste) mörkbrun. Blommiga kreationer göre sig icke besvär. Roligt med en samling som är dekorativ i köket, men också används ibland.
--------------------------------------------------------------------


Lika bra att börja med samlingens stjärna. Kannan med två rum, ett mindre för bryggt te (pipen har sil) och ett större för varmvatten att späda med. Formgiven av Gunnar Nylund för Rörstrand, 40-tal.


Här ser man att rummen är olika stora. De är ljust grå eller bärnstensfärgade. De senare tycker jag är så mycket vackrare med sin skimrande yta.


Den andra favoriten av Gunnar Nylund. Som en ballong eller melon på små ben. Den här modellen ser man också i blått, men inte ofta. Också Rörstrand förstås.


Liknande kanna som ska heta "Fokus" och är från samma fabrik.Märkt 329 i botten.


Vi lämnar de svenska för ett ögonblick och spanar ut över havet i söder. Bornholm har stolta traditioner inom keramiken, ungefär som Höganäs m fl på Bjärehalvön. Söholm är den generösa kannan märkt. En härligt rinnande glasyr och ett suveränt mässingshandtag med rottingflätning gör denna mjukt svängda kanna till ögonfröjd. Formgiven av Maria Philippi  (nr. 3382). Finns även med blå glayr


Gefle-kanna i mattsvart glasyr Negro.


Visst liknar dekoren den på japanska traditionella gjutjärnskannor? Men denna skönhet från Höganäs och sekelskiftet 18-/1900 bär det prosaiskt benämnda mönstret "gåshud". Vilket iofs säger precis vad det handlar om.


Och så där ser den ut med pip och hänkel. En Aladdins lampa., platt och vid. På Helsingborgs museum har en beskrivning av kannan:
http://museum.helsingborg.se/web/object/11119
Notera att deras kanna har ett stopp för tummen på hänkeln och locket är mindre och ligger djupar. Det har dessutom en något annorlunda knopp.


På antikmässan i Älvsjö 2010 fanns den här cylindriska kannan från Gefle med sitt originella, men välbalanserade handtag.


Arabiakanna med samma placering av handtagets fästen. Underbar form och en levande, något flammig, glasyr. Godset är förvånandsvärt tunt för den här typen. Ulla Procopé formgav modellen GA 1953. Vit respektive svart glasyr finns också, den vita kan ha dekor av gula blommor. Storlekar var 0,7 och 1,6 liter. Min är den större varianten och ett felfritt fynd på Myrorna för 200 kr.


Modellen "Ruska" (finska för höstfärg) är också av Ulla Procopé, men något senare, tidigt 60-tal. Den har en tesil som insats. Koppar, assietter m m ingår i servisen. En traditionellt högsmal variant gjordes för kaffe. "Ruska" kan ibland hittas i blankt ljusbrun glasyr och i blågrönt.


En annan Arabia-modell, 'Kilta' av Kaj Franck. Många färger förekommer som mörkgrön, blå, ljusgul, vit och svart. Och brun förstås.


En härligt grön handgjord kanna märkt Vimmerby. Tyvärr ömtåligare än den ser ut och alldeles för lätt att göra nagg i.


En ungersk sak med min favoritfärg och en elegant form. Märkt Hollóháza, Hungary och med en liten gran. Tydligen en exportprodukt som fann sin väg till Myrorna i Skärholmen. Fat med grön blyglasyr av Gertrud Båge, Blås & Knåda, som bakgrund.


Hårdare gods i denna från Denby, Storbritannien. Den ger ifrån sig en närmast metallisk klang när man stöter locket i något. Handtaget är faktiskt av koppar och ledat in i godset, löper perfekt. Modellen med lock lika brett som kannan ger känslan av en hink. Liknande form gjordes av Stig Lindberg på 50-talet i Sverige.


En helt anonym avocadogrön sak vars färg skvallrar om 70-talet. Finfina detaljer som hänkelns anslutning till kannan och locket som känns "försänkt". Kannans något tillplattade form gör att den känns lite som "Aladdins lampa"...


Nysilver ska man inte köpa om man har aversion mot putsmedel, trasor och svarta fingrar. De här var alldeles svarta när de skulle fotograferas. Om de bara kunde hålla sig så här tjusigt blanka...


Kinesisk 1700-talskanna. Mannen till vänster bär en papperslykta med eldflugor i. På koppen intill visas hur de fångas, ett nöja i Kina såväl som Japan.


Tidig 1800-talskanna från Kina. Locket är inte det ursprungliga, det ska vara helt plant och ha en liknande dekor som kannan i övrigt.


Här är locket rätt till denna "kusin" till den föregående.


En mystisk kanna i rokoko-stil som dessvärre saknar sitt lock.


Handtaget är snett, den är gjord av två "halvor", celadon med famille rose, bomb-form och melon-delad... allt är bara för mycket!


Under hålen ser man skarven mellan de två delarna. Sådana här "brutala" hål gjorde man på 1700-talet, det ser ut som om man krossat sig fram.


Gustavsbergskanna som finns i flera storlekar.


Jag tycker designen är riktigt vass på den här kannan från Gustavsberg. Den heter "Igloo" och var Karin Björquists första produktion 1951. Den är liten, det går nog i max fyra koppar och den väger nästan ingenting. Reliefdekoren låg i tiden, jmf med Hertha Bengtssons "Blå Eld" och "Ceylon", nedan.


Så ser "Ceylon" ut i den stora, vita modellen, ca 29 cm hög och det ska vara en chokladkanna.. Finns också i svart och i en mindre modell för kaffe.


Hertha & Stig (Lindberg). Stigs modell heter LM och kommer förstås från hans arbetsgivare Gustavsberg.


Den roliga pumpalika form som sidorna har är typiska på kinesiska kannor hundratals år tillbaka. Locken och handtagen får ofta fantasifull form med blad och klängen.


Liten ljusbrun raring av okänt ursprung.


Minstingen. En kanna att stoppa inuti en kanna. Märkt "Eskilstuna" på den runda platta som avslutar kedjan högst upp.


Vilken tur! Ännu en liten kanna dök upp, kan bli en "samling i samlingen".

Pagod heter designen av Ebeling som tillverkades av Gefle. Pipen har en flisa ur, annars är den fin. Kannan är till salu för 300 kr.

3 kommentarer:

  1. Jag har muggar och fat från Denby i samma design som din kanna - vet du vad designen kallas och när de är tillverkade?

    SvaraRadera
  2. Bild 14 uppifrån - den med kopparhandtag, menar jag.

    SvaraRadera
  3. Jag har muggar och fat från Denby i samma design som din kanna - vet du vad designen kallas och när de är tillverkade?

    SvaraRadera